woonhuis Langenboom

Mijn opdrachtgevers wilden graag hun bestaande aanleunwoning vergroten tot een volwaardige woning, daarbij was belangrijk dat het karakter van de bestaande langgevel gehandhaafd bleef. Het liefste wilden ze eigenlijk een vrijstaande woning, maar het moest een twee-onder-een-kapwoning blijven.

Door de traditionele opdeling van boven slapen en beneden wonen los te laten vond ik de oplossing. De bestaande aanleunwoning werd ‘slaaphuis’ en nieuwe bouwdeel is het ‘woonhuis’ geworden. Dankzij een laag verbindend element met daarin nevenruimtes zoals de badkamer en het toilet kon het ‘woonhuis’ midden op de kavel komen staan. Daardoor ervaar je vanuit de leefruimtes de kwaliteiten van een vrijstaande woning, uitzicht naar alle zijden, aan alle kanten komt daglicht binnen en het staat los van het huis van de buren.

"Tweekapper met de kwaliteiten van een vrijstaande woning"

Het oude pand, de langgevel boerderij, blijft aan de buitenzijde ongewijzigd. Het nieuwe bouwdeel heeft de contour van een schuur, daardoor past het in de omgeving. Dankzij toepassing van veel glas en een herhaling van mooie houten spanten is er binnen een lichte interessante ruimte ontstaan. Door het contrast in architectuurstijl op te zoeken, versterken de karakters van beide bouwdelen elkaar.

 

informatie
opdrachtgever particulier
locatie Langenboom
architect Evelyn Tiebosch