28
woningen Hout-Blerick

Hurks Vastgoedontwikkeling gaf opdracht om vrijstaande en geschakelde woningen te ontwerpen voor mensen uit Hout-Blerick en directe omgeving die houden van bijzondere architectuur en die graag landelijk willen wonen. De locatie ligt tussen de rand van de kleine kern en de springbeek, vandaar heb je een mooi uitzicht op de weilanden. De kapel en de bestaande boerderij moesten behouden blijven en de beeldbepalende schuren mochten gesloopt worden om plaats te maken voor de woningen.

Dankzij het grote hoogteverschil in het terrein (2,8m) konden we de woningen aan de beek een verdieping lager leggen dan de woningen daar achter. Daardoor genieten de bewoners van de woningen op de tweede rij ook van het uitzicht.

De ‘lamelwoningen’ die in het landschap verzonken liggen, zijn uitgevoerd met een lichthof en daar aansluitende een patio, daardoor komt er veel daglicht binnen en is de beleving ruimtelijk. De patio is intiem terwijl je vanuit de tuin en de woonruimtes aan de achtergevel juist een wijds uitzicht ervaart.

In tegenstelling tot de verzonken woningen liggen de woningen in de tweede lijn juist hoog boven op het hoge maaiveld. De silhouet van die woningen komt overeen met de oude schuren, dit als verwijzing naar de dorpsrand van voorheen.

 

informatie
opdrachtgever Hurks Vastgoedontwikkeling Eindhoven
locatie Brookerveld, Hout-Blerick
architect Van den Pauwert Architecten, Eindhoven
project architect:
Evelyn Tiebosch
i.s.m. Jan Verdonschot