schuur
hovenier Nistelrode

Mijn opdrachtgever, een hovenier, vroeg om een ontwerp voor een nieuwe schuur passend bij zijn monumentale boerderij zonder dat het een namaak monument wordt.

Het authentieke karakter van de boerderij zit hem vooral in de rijke details en kleuren van de deuren en de ramen. De hoofdvorm is verder vrij sober. Voor het ontwerp van de schuur hebben we dat thema overgenomen. Daarbij zijn de deuren en ramen modern vormgegeven, waardoor de schuur zijn eigentijdse uitstraling krijgt. De hoofdvorm daarentegen sluit juist aan op de boerderij door dezelfde maat verhoudingen, materiaal en details toe te passen. Daardoor ontstaat er harmonie tussen beide gebouwen.

"Veldschuur geïnspireerd op schoonheid van de seizoenen."

De passie van de klant voor tuinen en natuur heeft geïnspireerd bij de materiaalkeuze voor de schuur. Zoals de kleuren in de natuur gedurende de seizoenen veranderen is gekozen voor bouwmaterialen die mooi verouderen. Het onbehandelde hout en het zink zullen langzaam aan mooi grijs worden. De gebruikte baksteen en keramische dakpannen hebben al een geleefd karakter.

Het resultaat is een verassende veldschuur een eigen karakter passend bij authentieke boerderij.

Citaat klant:

"Je hebt een probleem opgelost waar ik zelf maar niet uit kwam. Enerzijds wilde ik een veldschuur, daarbij hoort een lage dakgoot. Anderzijds wilde ik mijn camper binnen kunnen rijden, daarvoor is een hoge deur nodig. Dat gaat niet samen dacht ik, maar met het zinken kader kan het wel."

 

informatie
opdrachtgever Léon Kerkhof tuinontwerp, -aanleg en onderhoud
locatie Nistelrode
architect Evelyn Tiebosch
omvang 115 m² BVO