18 appartementen Houthem

Op de heuvel aan de rand van het zuid Limburgse Houthem en vlak bij het station wilde Hurks graag 18 appartementen voor senioren realiseren met een hoge woonkwaliteit. Houthem is een dorp dat bestaat uit kleinschalige bebouwing met veelal statige gevels, waarbij elk pand een eigen identiteit bezit. Daarop aansluitend hebben we gekozen de appartementen te verdelen over twee verschillende villa’s die bij elkaar horen als een broer en zus. Het voordeel voor de bewoners was dat we veel verschillende type woningen konden maken van waaruit je altijd verschillende kanten op kunt kijken en allemaal hebben ze zicht op het mooie dal.

De hoogte verschillen in het terrein vormden de aanleiding om de gevraagde parkeergarage half ondergronds te maken. De bewoner kan gewoon op straat niveau naar binnen rijden terwijl het dak aansluit op de berghelling aan de achterzijde. De drie woonlagen die gerealiseerd mochten worden op het maaiveld staan deels op de parkeergarage en deels een verdieping lager op niveau van de Meersenderweg. Het bouwvolume wordt daardoor interessanter en we konden de bewoners verschillende type buitenruimtes aanbieden. De keus bestond uit een tuin, een terras op het dak van de onderburen of een loggia.

De toegepaste details en de materialen zijn met zorg gekozen. De verticale geleding van de ramen in de kopse gevels verwijst naar de statige panden in de omgeving, samen met de horizontale raampartijen in de langsgevels ontstaat er dynamiek. De appartementen hebben een metselwerk gevel met een sterke horizontale belijning en de Noorse leien in de vorm van flagstones versterken het ‘uit de berg gekapte’ beeld.

 

informatie
opdrachtgever Hurks Vastgoedontwikkeling Eindhoven
locatie Meersenderweg, Houthem
architect Odeon Architecten, Eindhoven
projectarchitect:
Evelyn Tiebosch
betrokken partijen Brekelmans (constructeur)
Hurks Bouw (bouw)
omvang 4500 m² BVO
differentiatie 18 appartementen met parkeergarage